20 September, 2017

130 km

Före Loppet

Anmälan
Anmälan är öppen och du anmäler dig via vår anmälningssida. Loppen är fulltecknat vid 175 deltagare (gäller bägge distanser). Sista anmälningsdag är 15 maj 2024. Om loppen blir fulltecknade hänvisar vi till försäljning av startplatser på den privata marknad. Köparen av privat såld plats kontaktar arrangören via mejl för uppdatering av startplatsen. 

Anmälningsavgift
Anmälningsavgiften är 925 SEK. I anmälningsavgiften erhålls service under loppet, transport till målet vid avbrutet lopp, vårt finisher-plagg, mat och dryck vid kontrollstationer samt vid målgång. Pris delas ut till de tre främsta i respektive klass.

Om du önskar busstransport på fredag från Örnsköldsviks resecentrum kl 09.30 till starten vid Högakustenbron så tillkommer en kostnad på 100 SEK. Biljetten löser du redan i anmälningstjänsten, genom att kryssa i anmälningsformuläret om att buss till start önskas och betalar den extra avgiften samtidigt som anmälningsavgiften. 

Vill du ha kvitto på anmälningsavgift kontaktar du oss på highcoastultra@gmail.com. Vi kommer skicka ut dem efter

Klasser
Dam- och herrklass.

Avanmälan
Ingen avanmälan eller flytt av start till kommande år kan göras. Vi hänvisar till den privata marknaden för försäljning. Vi rekommenderar Folksams försäkring Startklar för våra löpare för att återfå anmälningsavgiften vid eventuell skada eller sjukdom innan loppet.

Boende
För logi hänvisar vi till hotellen eller vandrarhemmen i Örnsköldsvik med omnejd. Målgång ligger ca 7 km från centrum. Arrangören planerar för att kunna transportera löpare in till centrum efter avklarat lopp, men det är inget som kan garanteras i nuläget.

Obligatorisk utrustning

 • Vätskebehållare för en större mängd vätska
 • Visselpipa
 • Första förband
 • Mobiltelefon med tävlingsledningens telefonnummer inlagt (076-760 90 42)
 • Långärmat plagg
 • Egen vik-mugg eller flaska för att ta emot vatten, läsk, kaffe, buljong eller blåbärssoppa vid stationerna
 • Nedladdad GPX-fil av banan i klocka eller mobil 
 • Rekommenderad utrustning
  • Pannlampa vid mulet väder.
  • Klädsel anpassad löpning under natten. Natten kan bli kylig, så tunna handskar och mössa rekommenderas.

Nummerlappar och SportIdent-pinnar
Inga nummerlappar detta år. Vi kommer att dela ut SportIdent-pinnar på bussen och vid starten. SI-pinnen är som ett chip ni kommer bära med er och de används för tidtagningen. För er som åker direkt till start så kommer SI-pinnarna delas ut från ca kl 21.00 på angiven plats vid Höga Kusten-hotellet. 

Inga omklädningsrum innan start!
Ev. ombyte vid starten måste ske utomhus.

Transport till start
Bussen till starten går från Örnsköldsviks resecentrum kl 20.00. Föranmälan krävs för att vi ska kunna beställa en tillräckligt stor buss. Vi ber er att komma i god tid då det är viktigt att bussen går på utsatt tid. Målväskan lämnas innan påstigning på bussen, medans dropbags tar ni med på bussen ner till starten.

Om försening av någon anledning uppstår och ni inte hinner till bussen var god kontakta tävlingsledning på 076-760 90 42. Vi vill veta vilka som ska med bussen så att vi inte missar någon.

Dropbags
Löpare kommer vid start att kunna skicka med två dropbags till valfri mat- och kontrollstation i Skuleberget, Näske eller Sandlågan – samt en målväska till målet vid Sommarhemmet. De som åker buss från Örnsköldsvik till starten lämnar sin målväska redan innan påstigning på bussen. Vi tillhandahåller inte påsar till dropbags. Märk väskorna med era namn på taggar ni får av oss.

Tävlingsgenomgång
Ingen fysisk tävlingsgenomgång innan start. Den sker digitalt via PM som skickas med mejl dagarna innan och läggs ut via hemsidan och facebook. 


Under Loppet

Start
Starten sker fredag den 7 juni kl. 22.00 vid lekparken bakom Höga Kusten-hotellet. 

Banbeskrivning
Loppet kommer gå längs Höga Kustenleden, med undantaget att banan inte går upp på Skuleberget. Underlaget varierar från asfalt till extremt tekniska sten- och rotstigar. En ungefärlig uppdelning av underlag är enligt följande:

Asfalt: 15%
Grus/körvägar: 38%
Stig: 47%
Totalstigning: ca 3300 höjdmeter

Leden är bitvis väldigt teknisk med stenigt och blockigt underlag. Under natten och vid blöt väderlek är det halt på stenar, berg och spänger. Anpassa fart efter underlag för att inte riskera fallskador.

Loppet följer Höga Kusten-leden, vilken är markerad med orange färg på träd, stolpar, stenar och klippor. Avvik inte från huvudleden! På en del ställen finns det vägskäl som kräver extra uppmärksamhet:

 • Längs leden finns ett antal andra mindre leder och avstickare som är markerade i gul eller blå färg. Dessa leder ska inte följas.
 • Leden har några avstickare till utsiktsberg och liknande. Dessa ingår inte i tävlingen och ska alltså inte springas – de är dock markerade på samma sätt som huvudleden.
 • Strax efter kontrollen i Friluftsbyn så avviker banan från leden där vi passerar under E4:an och följer markeringar mot Getsvedjeberget.
 • Uppför Getsvedjeberget gäller blå markering och på toppen tar orange markering vid och vi springer vad som kommer vara den nya dragningen av leden (den är inte invigd varför det bitvis är obanad terräng). 
 • De sista 9 km, från Småtjärnarna, avviker banan helt från leden och den delen är snitslad med tydlig röd/vit snitsel och våra egna skyltar.

Vid vissa vägskäl längs banan har tävlingsledningen satt upp skyltar och snitslar för att tydliggöra vägvalet. Dessa skyltar är märkta HCU i orange färg på vit bakgrund.

Bekanta er med banan i förväg, alternativt ladda ned etappkartor eller GPX-fil av banan att ha med er under loppet.  OBS! Arrangören kommer inte dela ut ledkartor som under tidigare år. 

 https://www.hogakusten.com/sv/hogakustenleden 

GPX-fil av banan (Uppdaterad med sista ändring!)

Farliga passeringar
Delar av loppet går längs bilvägar och där måste löpare visa särskild försiktighet till trafiken. Vanliga trafikregler gäller under loppet.

Tidtagning
Systemet SportIdent kommer att användas. Ni kommer bära med er en SI-pinne och vid loppets mat- och kontrollstationer ska ni stämpla i en enhet. Funktionärerna på plats vid respektive station kommer att hjälpa er och påminna er om att ni ska stämpla. Passeringstiderna och resultaten publiceras live via en länk på hemsidan. 

Sjukvård
Det finns enklare sjukvårdsmaterial samt förstahjälpen-utbildade funktionärer vid mat- och kontrollstationer samt vid mål.

Mat och kontrollstationer
Matkontroller finns vid Mädan (38 km), Docksta (71 km), Näske (94 km) och Sandlågan (112 km). Där serveras vatten, sportdryck, kaffe, Cola, grönsaksbuljong, banan, saltgurka, chips, jordnötter, godis, kexchoklad och bullar. Standardblandning kommer vara rekommenderat 90 g kolhydrater per liter och vill man ha svagare blandning fyller ni själva på med mer vatten. Vill ni ha starkare så ber ni funktionär om att få lite extra pulver direkt i er flaska.

För matkontrollernas placering se kartan under banbeskrivning.

Utöver detta serveras det även följande specifikt vid respektive station:

 • Mädan (38 km): Varm blåbärssoppa
 • Skuleberget (73 km): Smörgåsar (mjölkfri), varm blåbärssoppa. Vid denna station finns det dessutom tillgång till toaletter.
 • Näske (95 km): Korv med bröd och potatismos, senap och ketchup. Tillgång till toalett i bygdegården.
 • Sandlågan (112 km): Smörgåsar (mjölkfri), lättöl.

Veganskt, glutenfritt och mjölkfritt alternativ finns att tillgå vid varje station för de som förvalt i anmälan. Följande alternativ finns: Delicato-bollar (vegan), Delicato-biskvi (glutenfri), Tutti Frutti Orginal godis (vegan, laktosfri), Kexchoklad vegan, majskakor (glutenfri), buljong (vegan), vegetarisk korv

Obemannade vätskestationer
Vattendunkar finns utställda för påfyllning av flaskor och vätskeblåsor enligt följande (ungefärlig distans):

Lövvik 10 km, Fjärdbotten 20 km, Lidebron 28 km, Vedasjön 48 km, Ullånger 59 km, Entre Syd 84 km, Hålviken 103 km, Utby 117 km, Hamptjärn 124 km.  

Observera att det endast finns vatten vid dessa stationer och att det inte tillhandahålls muggar. 

Cut off-tider
Löpare som inte registrerat sig vid kontrollstation innan följande tider, tillåts ej att fortsätta tävlingen eftersom station plockas ned och flyttas:

 • Mädan, 38 km: 04.00 (6 tim)
 • Skuleberget 11.00 (13 tim)
 • Näske, 95 km: 15.30 (17,5 tim)
 • Sandlågan, 112 km: 19.00 (21 tim)
 • Mål i Örnsköldsvik, 130 km: 23.00 (25 tim)

Brutet lopp
Om tävlande måste bryta tävlingen ska detta ske vid någon av matkontrollerna eller obemannade vattenstationerna i den utsträckning det är möjligt. Bryter man loppet så måste detta meddelas till stationsansvarig eller till tävlingsledningen via sms till 076-760 90 42. Transport med bil till mål ordnas så fort det är möjligt.

Support och Pacer
Support från eget supportteam eller utomstående personer får endast ske i direkt samband med mat- och kontrollstationer. Det är alltså inte tillåtet att ta emot hjälp vid efter banan eller på de vattenstationer som arrangören tillhandahåller.

Det är tillåtet att springa med pacer efter passering av mat- och kontrollstationen i Sandlågan vid ca 112 km. Pacer ska följa samma ordningsregler som gäller för löparna. Pacern får inte bära mat och dryck till löparna och får inte hjälpa löparen på annat sätt som t.ex. att dra fram löparen med gummiband eller med fysisk kontakt.


Efter Loppet

Servering
I samband med målgång kommer det finnas sportdryck, läsk och lättöl, bananer, apelsiner, chips. Mat i form av wok-rulle (veganskt, gluten- och mjölkfritt alternativ). 

Resultat
Resultatet publiceras live under loppet. Slutgiltigt resultat presenteras sedan på hemsidan. Live-sändning från några av matstationerna under natten. 

Priser
Samtliga löpare som fullföljer loppet får ett finisher-plagg vid målgång. Pris till de tre främsta i respektive klass. Prisutdelningar sker löpande när de tre första gått i mål i respektive klass.

Omklädning och dusch
Möjlighet finns i klubbstugan vid målet. Målet ligger ca 7 km ifrån Örnsköldsviks centrum.