20 September, 2017

130km

Före Loppet

Anmälan
Anmälan öppnar 14 november via vår anmälningssida. Loppet är fulltecknat vid 150 deltagare. Sista anmälningsdag är 31 maj 2021. Loppet blir normalt fulltecknat redan efter jul och därefter hänvisar vi till försäljning av startplatser på den privata marknad.

Anmälningsavgift
Anmälningsavgiften är 800 kr och då ingår busstransport på fredagskvällen från Örnsköldsvik till starten vid Höga Kustenbron. Iaktta att ni måste  kryssa för om buss från Örnsköldsvik till starten önskas i anmälningsformuläret. 

I anmälningsavgiften erhålls service under loppet, transport till målet vid avbrutet lopp, vår finisher-tröja, mat och dryck vid kontrollstationer samt vid målgång. Pris delas ut till de främsta i respektive klass.

Klasser
Dam och Herrklass

ITRA-poäng
Vi ansöker om att High Coast Ultra 2021, precis som vanligt, ska vara berättigar till 5 ITRA-poäng som bland annat kan användas till Ultra-Trail du Mont-Blanc® (UTMB). 

Avanmälan
Ingen avanmälan kan göras utan vi hänvisar till den privata marknaden för försäljning. Vi rekommenderar Folksams försäkring startklar för våra löpare för att återfå anmälningsavgiften vid eventuell skada eller sjukdom innan loppet.

Boende
För logi hänvisar vi till hotellen eller vandrarhemmen i Örnsköldsvik. Förhoppningsvis kan vi senare presentera ett förmånligt erbjudande med några av boendena.

Obligatorisk och rekommenderad utrustning
Utrustningslista kommer finnas angivet i loppets PM

Nummerlappar
Startkuvert kommer att delas ut mellan kl. 19.00 – 20.00 vid FV-stugan (målgången), ca 700 m ifrån Örnsköldsviks resecentrum, där även bussarna till start avgår kl 20.00. För er som åker direkt till start så kommer nummerlapparna delas ut från ca kl 20.00 på angiven plats vid Höga Kusten-hotellet.

Omklädningsrum innan start
Ombyte i samband med nummerlappsutdelningen sker i omklädningsrum i FV-stugan. Tydlig skyltning finns. Ombyte innan start på Hotell Höga kusten sker i anvisade rum i hotellet. Vid ev behov Corona-anpassa omklädningen.

Transport till start
Till starten går buss från FV-stugan kl. 20.00 för de som anmält sig. Vi ber er att komma i god tid till bussen då det är viktigt att bussen går på utsatt tid. Målväskan lämnas innan påstigning på bussen, dropbags tas med på bussen till start.

Parkering för de som åker i egen bil till start sker på hotellparkeringen, se separat dokument med vägbeskrivningar.

Om försening av någon anledning uppstår och ni inte hinner till bussen v g kontakta tävlingsledning på 072-2151388. Vi vill veta vilka som ska med bussen så att vi inte missar någon.

Dropbags
Löpare kommer vid startpunkten att kunna skicka med två dropbags till valfri mat- och kontrollstation i Skule, Näske eller Sandlågan – samt en målväska till målet vid Varvsberget. De som åker buss från Örnsköldsvik till start lämnar målväskan redan vid påstigning av bussen.

Tävlingsgenomgång
Klockan 21.30 sker en racegenomgång i en av hotellets lokaler, gällande förutsättningar, regler och säkerhet för loppet. Vid ev behov Corona-anpassa genomgången.


Under Loppet

Start
Starten sker fredag den 11 juni kl. 22.00 vid lekparken bakom Höga Kusten-hotellet.

Banbeskrivning
Loppet kommer gå längs Höga Kustenleden. Underlaget varierar från asfalt till extremt tekniska sten- och rotstigar. En ungefärlig uppdelning av underlag är enligt följande:

Asfalt: 15%
Grus/körvägar: 38%
Stig: 47%
Totalstigning: ca 3500 höjdmeter

Leden är markerad med orangefärgade markeringar och blåvita skyltar. Arrangören förbättrar på vissa punkter, genom egna skyltar, för att minimera risken för felspringningar. För personer med röd/grön färgblindhet så kan de orangefärgade markeringarna vara svåra att se.

Vid några tillfällen kommer ni att avvika från leden; direkt vid start under ca 700m samt vid målgång där man de sista 5 kilometrarna följer en väl snitslad bana. Leden har 2021 dragits om vid Småtjärnarna och har nu en ny sträckning förbi Hamptjärn.  Bekanta er med banan i förväg, alternativt ladda ned etappkartor eller GPX-fil av banan att ha med er under loppet.   OBS! Arrangören kommer inte dela ut ledkartor som under tidigare år. 

 https://www.hogakusten.com/sv/hogakustenleden

GPX filer av banan

Tidtagning
Manuell tidtagning sker vid loppets mat och kontrollstationer och kommer att publiceras live via en länk på hemsidan. Var noga med att göra er synlig vid alla stationer för den funktionär som klockar stationstiden.

Sjukvård
Det finns enklare sjukvårdsmaterial samt förstahjälpen-utbildade funktionärer vid Mat och kontrollstationer samt vid mål.

Mat och kontrollstationer
Matkontroller finns vid Mädan (38 km), Skule (74 km), Näske (94 km) och Sandlågan (111 km). Där serveras vatten, sportdryck från Umara, kaffe, cola, grönsaksbuljong, banan, saltgurka, något salt (chips/nötter), något sött (godis/choklad), bullar eller annat fikabröd. För matkontrollernas placering se kartan under banbeskrivning eller dokument för vägbeskrivning.

Utöver detta serveras det även följande specifikt vid respektive station:

Mädan (38km): Varm blåbärssoppa

Skule Naturum (74km): Smörgåsar, varm blåbärssoppa. Vid denna station finns det dessutom tillgång till toaletter.

Näske (94km): Korv med bröd och potatismos, räksallad, senap och ketchup. Tillgång till toalett och inomhusvistelse i bygdegården för längre vila.

Sandlågan (111km): Smörgåsar, lättöl.

Veganskt, glutenfritt och mjölkfritt alternativ finns att tillgå vid varje station men vi rekommenderar att ni kontaktar oss om ni önskar detta i förväg.

Obemannade vätskestationer
Vattendunkar finns utställda vid ungefär varje mil för påfyllning av flaskor och vätskeblåsor, se banbeskrivning ovan för placering. Observera att det endast finns vatten vid dessa stationer och att det inte tillhandahålls muggar.

Cut off-tider
Maxtiden är 25,5 timmar. Cut off-tider tillämpas och en detaljerad info finns i vårt PM som ligger på hemsidan.

Brutet lopp
Om tävlande måste bryta tävlingen ska detta ske vid någon av matkontrollerna eller obemannade vattenstationerna i den utsträckning det är möjligt. Bryter man loppet så måste detta meddelas till tävlingsledningen via 072-2151388.

Support och Pacer
Support från eget supportteam eller utomstående personer får endast ske i direkt samband med mat- och kontrollstationer. Det är alltså inte tillåtet att ta emot hjälp vid efter banan eller på de vattenstationer som arrangören tillhandahåller.

Det är tillåtet att springa med pacer efter passering av mat- och kontrollstationen i Sandlågan vid ca 111 km. Pacer ska följa samma ordningsregler som gäller för löparna. Pacer får inte bära mat och dryck till löparna och inte hjälpa löparen på annat sätt genom att t ex dra fram löparen med fysisk kontakt.


Efter Loppet

Servering
I samband med målgång kommer det finnas sportdryck, kaffe, läsk och lättöl. Mat i form av wok-rulle eller dylikt (även ett veganskt, gluten- och mjölkfritt alternativ).

Resultat
Resultatet publiceras live under loppet. Slutgiltigt resultat presenteras sedan på hemsidan.

Priser
Samtliga löpare som fullföljer loppet får en finisher t-shirt hemskickad till deltagaren. Pris till de tre främsta i respektive klass. Prisutdelningar sker löpande när de tre första gått i mål i respektive klass.

Omklädning & Dusch
Omklädning och dusch sker vid Friska Viljor-stugan i direkt anslutning till målgången. Målväskor och dropbags transporteras dit av arrangören. Målet ligger ca 700m ifrån Örnsköldsviks resecentrum och ca 1 km från de centrala hotellen.