2 October, 2019

59 km

Före Loppet

Anmälan
Anmälan öppnar 8 januari via vår anmälningssida. Loppet är fulltecknat vid 225 deltagare (gäller för bägge distanser). Sista anmälningsdag är 15 maj 2023. Loppet blir normalt fulltecknat efter några månader och därefter hänvisar vi till försäljning av startplatser på den privata marknad. Köparen av privat såld plats kontaktar arrangören via mejl för uppdatering av startplatsen. 

Anmälningsavgift
Anmälningsavgiften är 625 SEK (tillkommer 100 SEK om busstransport behövs). I anmälningsavgiften erhålls service under loppet, transport till målet vid avbrutet lopp, vår finisher-tröja, mat och dryck vid kontrollstationer samt vid målgång. Pris delas ut till de tre främsta i respektive klass.

Om du önskar busstransport på fredag från Örnsköldsvik till starten i Docksta, tillkommer en kostnad på 100 SEK. Biljetten löser du redan i anmälningstjänsten, genom att kryssa i anmälningsformuläret om att buss till start önskas samt betalar samtidigt med anmälningsavgiften. 

Klasser
Dam och Herrklass

ITRA-poäng
High Coast Ultra 58 km ger 2 ITRA-poäng, vilka kan användas för att kvalificera till till en mängd spektakulära lopp.

Avanmälan
Ingen avanmälan eller flytt till kommande år kan göras, utan vi hänvisar till den privata marknaden för försäljning. Vi rekommenderar Folksams försäkring startklar för våra löpare för att återfå anmälningsavgiften vid eventuell skada eller sjukdom innan loppet. Köparen av privat såld plats kontaktar arrangören via mejl för uppdatering av startplatsen. 

Boende
För logi hänvisar vi till hotellen eller vandrarhemmen i Örnsköldsvik med omnejd. Möjlighet till plats för husvagn eller husbil vid starten i Docksta finns tex vid Skulebergets Havscamping eller Friluftsbyn.

Transport till start
Buss avgår 09.30 från FV-stugan för de som anmält buss i anmälan. Parkering för de som åker i egen bil till start sker på parkeringen i Docksta IP, se separat dokument med vägbeskrivningar.

Nummerlappar
Startkuvert kommer att delas ut mellan kl. 10-10.30 vid idrottsplatsen i Docksta.

Inga omklädningsrum innan start!
Ev ombyte i samband med nummerlappsutdelningen sker utomhus.

 • Obligatorisk utrustning
  • Vätskebehållare för en större mängd vätska
  • Visselpipa
  • Första förband
  • Mobiltelefon med tävlingsledningens telefonnummer inlagt (072-215 13 88)
  • Egen vik-mugg eller flaska för att ta emot vatten, läsk, kaffe, buljong eller blåbärssoppa vid stationer.

Dropbags och målväska
Det kommer inte erbjudas några dropbags för löpare som springer 58 km, däremot kommer man kunna skicka en väska till målet på Varvsberget i samband med starten.

Tävlingsgenomgång
Ingen fysisk tävlingsgenomgång innan start. Den sker digitalt via att info skickas ut via mejl och info på hemsidan och facebook. 


Under Loppet

Start
Starten sker lördag den 3 juni kl. 11.00 på grönområdet vid Docksta idrottsplats.

Banbeskrivning
Loppet kommer gå längs Höga Kustenleden. Underlaget varierar från asfalt till extremt tekniska sten- och rotstigar. Leden är markerad med orangefärgade markeringar och blåvita skyltar. Arrangören förbättrar på vissa punkter, genom egna skyltar, för att minimera risken för felspringningar. Bekanta er med banan i förväg, använd denna länk samt de banbeskrivningar som finns på hemsidan

https://www.hogakusten.com/sv/hogakustenleden

OBS! Arrangören kommer inte dela ut ledkartor som under tidigare år. 

 • Längs leden finns ett antal andra mindre leder och avstickare som är markerade i gul eller blå färg. Dessa leder ska inte följas.
 • Leden har några avstickare till utsiktsberg och liknande. Dessa ingår inte i tävlingen och ska alltså inte springas – de är dock markerade på samma sätt som huvudleden.
 • Ca 1,5 km efter start avviker vi från leden och följer orange snitsel i drygt 3 km innan vi ansluter till leden igen.
 • De sista 3 km avviker banan från leden och är snitslad med orange snitsel.
 • OBS! För personer med röd/grön färgblindhet så kan de orangefärgade markeringarna vara svåra att se.

OBS! Leden har sedan 2021 dragits om vid Småtjärnarna och har nu en ny sträckning förbi Hamptjärn.

Tävlingsregler för loppet finns på hemsidan och kommer att uppdateras senare inför loppet.

Totalstigning: ca 1400 höjdmeter

GPX fil av banan

Farliga passeringar

Delar av loppet går även längs bilvägar och där måste löpare visa särskild försiktighet till trafiken. Vanliga trafikregler gäller under loppet.

Tidtagning
Manuell tidtagning sker vid loppets mat och kontrollstationer och kommer att publiceras live via en länk på hemsidan.

Sjukvård
Det finns enklare sjukvårdsmaterial samt förstahjälpen-utbildade funktionärer vid Mat och kontrollstationer samt vid mål. Vi uppmanar er till att göra er synliga för funktionär som ansvarar för tidtagning vid stationer.

Mat och kontrollstationer
Matkontroller finns vid Näske (23 km) och Sandlågan (41 km). Där serveras vatten, sportdryck från Umara, kaffe, cola, grönsaksbuljong, banan, saltgurka, något salt (chips/nötter), något sött (godis/choklad), bullar eller annat fikabröd. Vi serverar sportdryck citrussmak från Umara. Standardblandning kommer vara rekommenderat  90g kolhydrater per liter och vill man ha svagare blandning fyller ni själva på med mer vatten. Vill ni ha starkare så ber ni funktionär om att få lite extra pulver direkt i er flaska.

För matkontrollernas placering se kartan under banbeskrivning eller dokument för vägbeskrivning.

Utöver detta serveras det även följande vid respektive station:

Näske (23km): Korv med bröd och potatismos, räksallad, senap och ketchup. Tillgång till toalett och inomhusvistelse i bygdegården för längre vila.

Sandlågan (41km): Smörgåsar (mjölkfritt), lättöl.

Veganskt, glutenfritt och mjölkfritt alternativ finns att tillgå vid varje station för de som förvalt i anmälan. Följande alternativ finns: Delicato-bollar (vegan), Delicato-biskvi (glutenfri), Tutti Frutti Orginal godis (vegan, laktosfri), Kexchoklad vegan, majskakor (glutenfri), buljong (vegan), vegetarisk korv, glutenfritt bröd.

Obemannade vätskestationer
Vattendunkar finns utställda vid ungefär varje mil för påfyllning av flaskor och vätskeblåsor, se banbeskrivning ovan för placering. Observera att det endast finns vatten vid dessa stationer och att det inte tillhandahålls muggar.

Cut off-tider
Löpare som inte registrerat sig vid kontrollstation vid följande tider, tillåts ej att fortsätta tävlingen:

 • Näske, 23 km: 15.30 (4,5 tim)
 • Sandlågan, 41 km: 19.00 (8 tim)
 • Mål Örnsköldsvik, 59 km: 23.00 (12 tim)

Cut off-tider är satta utifrån loppet på 130 km och blir därmed väl tilltagna för er som springer 59 km.

Brutet lopp
Om tävlande måste bryta tävlingen ska detta ske vid någon av matkontrollerna eller obemannade vattenstationerna i den utsträckning det är möjligt. Bryter man loppet så måste detta meddelas till tävlingsledningen via sms till 072-2151388 med ditt startnummer och “brutit”

Support under loppet
Support från eget supportteam eller utomstående personer får endast ske i direkt samband med mat- och kontrollstationer. Det är alltså inte tillåtet att ta emot hjälp vid efter banan eller på de vattenstationer som arrangören tillhandahåller.


Efter Loppet

Servering
I samband med målgång kommer det finnas sportdryck, läsk och lättöl. Mat i form av wok-rulle (även ett veganskt, gluten- och mjölkfritt alternativ).

Resultat
Resultatet publiceras live under loppet. Slutgiltigt resultat presenteras sedan på hemsidan.

Priser
Samtliga löpare som fullföljer loppet får ett finisherplagg vid målgång. Pris till de tre främsta i respektive klass. Prisutdelningar sker löpande när de tre första gått i mål i respektive klass.

Omklädning & Dusch
Möjlighet till mklädning eller dusch erbjuds i FV-stugan. Målväskan transporteras dit av arrangören och delas ut av funktionärer. Målet ligger ca 800m ifrån Örnsköldsviks resecentrum och ca 1 km från de centrala hotellen.