Före Loppet
Anmälan
Anmälan är öppen och du anmäler dig via vår anmälningssida. Loppen är fulltecknat vid 175 deltagare (gäller bägge distanser). Sista anmälningsdag är 15 maj 2025. Om loppen blir fulltecknade hänvisar vi till försäljning av startplatser på den privata marknad. Köparen av privat såld plats kontaktar arrangören via mejl för uppdatering av startplatsen.
Anmälningsavgift
Anmälningsavgiften är 695 SEK. I anmälningsavgiften erhålls service under loppet, transport till målet vid avbrutet lopp, vårt finisher-plagg, mat och dryck vid kontrollstationer samt vid målgång. Pris delas ut till de tre främsta i respektive klass.
Om du önskar busstransport på lördag från Örnsköldsviks resecentrum ca 8.30 (exakt avgångstid bestäms efter att vi bestämt slutgiltig starttid, eftersom banans längd ändrats) till starten i Ullånger så tillkommer en kostnad på 100 SEK. Biljetten löser du redan i anmälningstjänsten genom att kryssa i formuläret om att buss till start önskas och betalar den extra avgiften samtidigt som anmälningsavgiften.
Vill du ha kvitto på anmälningsavgift kontaktar du oss på highcoastultra@gmail.com. Vi ber vår kassör administrera dem med jämna mellanrum när vi fått ihop en handfull önskningar.
Klasser
Dam- och herrklass.
Avanmälan
Ingen avanmälan eller flytt av start till kommande år kan göras. Vi hänvisar till den privata marknaden för försäljning. Vi rekommenderar Folksams försäkring Startklar för våra löpare för att återfå anmälningsavgiften vid eventuell skada eller sjukdom innan loppet.
Boende
För logi hänvisar vi i första hand till hotellen eller vandrarhemmen i Örnsköldsvik med omnejd. Målgång ligger cirka sju kilometer från centrum vid Sommarhemmet på Genesmon. Det är möjligt att övernatta där på madrass före och efter tävlingen för 100 kronor/natt. Där finns även tillgång till kök. Arrangören planerar för att kunna transportera löpare in till centrum efter avklarat lopp.
Obligatorisk utrustning
- Vätskebehållare för en större mängd vätska
- Visselpipa
- Första förband
- Mobiltelefon med tävlingsledningens telefonnummer inlagt (070-650 33 68)
- Egen vik-mugg eller flaska för att ta emot vatten, läsk, kaffe, buljong eller blåbärssoppa vid stationerna
- Nedladdad GPX-fil av banan i klocka eller mobil
Nummerlappar och SportIdent-pinnar
Inga nummerlappar detta år. Vi kommer att dela ut SportIdent-pinnar på bussen och vid starten. SI-pinnen är som ett chip ni kommer bära med er och de används för tidtagningen. För er som åker direkt till start så kommer SI-pinnarna delas ut från ca kl 10.00 på angiven plats vid Friluftsbyn.
Inga omklädningsrum innan start!
Ev. ombyte vid starten måste ske utomhus.
Transport till start
Bussen till starten går från Örnsköldsviks resecentrum kl 9.30. Föranmälan krävs för att vi ska kunna beställa en tillräckligt stor buss. Vi ber er att komma i god tid då det är viktigt att bussen går på utsatt tid. Målväskan lämnas innan påstigning på bussen.
Om försening av någon anledning uppstår och ni inte hinner till bussen var god kontakta tävlingsledning på 070-650 33 68. Vi vill veta vilka som ska med bussen så att vi inte missar någon.
Dropbags
Det kommer inte erbjudas några dropbags för löpare som springer 65 km, däremot kommer man kunna skicka en väska till målet på Sommarhemmet i samband med starten samt droppa av stavar vid någon av kontrollerna, märk allt väl med namn på de taggar ni får av oss.
Tävlingsgenomgång
Ingen fysisk tävlingsgenomgång innan start. Den sker digitalt via PM som skickas med mejl dagarna innan och läggs ut via hemsidan och facebook.
Under Loppet
Start
Starten sker lördag den 28 juni ca 10.00 (vi utarbetar en exakt starttid utifrån den nya distansen för att passa cut off tider på 130 km) vid skolan i Ullånger.
Banbeskrivning
Starten sker i anslutning till Högakustenleden i centrala Ullånger. Banan följer leden norrut i princip hela vägen till någon mil från Örnsköldsviks centrum. Det blir ingen sträckning över Skuleberget i år. Underlaget varierar från asfalt till extremt tekniska sten- och rotstigar samt bitvis obanad terräng. Totalstigning: cirka 1600 höjdmeter.
- Längs den orangemarkerade Högakustenleden finns ett antal andra mindre leder och avstickare som är markerade i gul eller blå färg. Dessa leder ska inte följas. .
- Leden har några avstickare till utsiktsberg och liknande. Dessa ingår inte i tävlingen och ska alltså inte springas – de är dock markerade på samma sätt som huvudleden.
- Efter Docksta går tävlingsbanan parallellt med E4 till byn Berg, du ska alltså inte ta vänster mot Friluftsbyn på Högakustenleden och upp på Skuleberget. Efter några hundra meter kommer du på leden igen som har gått i en slinga över Skuleberget och därefter söderut en bit.Leden tar här av österut och du passerar under E4 i en mindre tunnel.
- Uppför Getsvedjeberget gäller blå markering. Vid toppen tar den orangemarkerade Höga Kusten leden vid igen.
- De sista 9 km, från Småtjärnarna, avviker banan helt från leden och den delen är snitslad med tydlig röd/vit snitsel och våra egna skyltar.
Vid vissa vägskäl längs banan har tävlingsledningen satt upp skyltar och snitslar för att tydliggöra vägvalet. Dessa skyltar är märkta HCU i orange färg på vit bakgrund.
Bekanta er med banan i förväg, alternativt ladda ned etappkartor eller GPX-fil av banan att ha med er under loppet.
https://www.hogakusten.com/sv/hogakustenleden
GPX-fil av banan (ska uppdateras våren 2025)
Farliga passeringar
Delar av loppet går längs bilvägar och där måste löpare visa särskild försiktighet till trafiken. Vanliga trafikregler gäller under loppet.
Tidtagning
Systemet SportIdent kommer att användas. Ni kommer bära med er en SI-pinne och vid loppets mat- och kontrollstationer ska ni stämpla i en enhet. Funktionärerna på plats vid respektive station kommer att hjälpa er och påminna er om att ni ska stämpla. Passeringstiderna och resultaten publiceras live via en länk på hemsidan.
Sjukvård
Det finns enklare sjukvårdsmaterial samt förstahjälpen-utbildade funktionärer vid mat- och kontrollstationer samt vid mål.
Mat och kontrollstationer (distanser stämmer inte utifrån ny start på loppet, redigering pågår)
Matkontroller finns vid Näske (23 km) och Sandlågan (41 km). Där serveras vatten, sportdryck, kaffe, Cola, grönsaksbuljong, banan, saltgurka, chips, jordnötter, godis, kexchoklad och bullar. Standardblandning kommer vara rekommenderat 90 g kolhydrater per liter och vill man ha svagare blandning fyller ni själva på med mer vatten. Vill ni ha starkare så ber ni funktionär om att få lite extra pulver direkt i er flaska.
För matkontrollernas placering se kartan under banbeskrivning.
Utöver detta serveras det även följande specifikt vid respektive station:
Näske (23 km): Korv med bröd och potatismos, räksallad, senap och ketchup. Tillgång till toalett i bygdegården.
Sandlågan (41 km): Smörgåsar (mjölkfri), lättöl.
Veganskt, glutenfritt och mjölkfritt alternativ finns att tillgå vid varje station för de som förvalt i anmälan. Följande alternativ finns: Delicato-bollar (vegan), Delicato-biskvi (glutenfri), Tutti Frutti Orginal godis (vegan, laktosfri), Kexchoklad vegan, majskakor (glutenfri), buljong (vegan), vegetarisk korv
Obemannade vätskestationer
Vattendunkar finns utställda för påfyllning av flaskor och vätskeblåsor enligt följande (ungefärlig distans):
Entre Syd 14 km, Hålviken 33 km, Utby 47 km, Hamptjärn 54 km
Cut off-tider (km-angivelser och tider kommer justeras)
Löpare som inte registrerat sig vid kontrollstation innan följande tider, tillåts ej att fortsätta tävlingen:
- Näske, 23 km: 15.30 (5,5 tim)
- Sandlågan, 41 km: 19.00 (9 tim)
- Mål i Örnsköldsvik, 65 km: 23.00 (13 tim)
Brutet lopp
Om tävlande måste bryta tävlingen ska detta ske vid någon av matkontrollerna eller obemannade vattenstationerna i den utsträckning det är möjligt. Bryter man loppet så måste detta meddelas till stationsansvarig eller till tävlingsledningen via sms till 076-760 90 42. Transport med bil till mål ordnas så fort det är möjligt.
Support och Pacer
Support från eget supportteam eller utomstående personer får endast ske i direkt samband med mat- och kontrollstationer. Det är alltså inte tillåtet att ta emot hjälp vid efter banan eller på de vattenstationer som arrangören tillhandahåller.
Det är tillåtet att springa med pacer efter passering av mat- och kontrollstationen i Sandlågan vid ca 41 km. Pacer ska följa samma ordningsregler som gäller för löparna. Pacern får inte bära mat och dryck till löparna och får inte hjälpa löparen på annat sätt som t.ex. att dra fram löparen med gummiband eller med fysisk kontakt.
Efter Loppet
Servering
I samband med målgång kommer det finnas sportdryck, läsk och lättöl, bananer, apelsiner, chips. Mat i form av wok-rulle (veganskt, gluten- och mjölkfritt alternativ).
Resultat
Resultatet publiceras live under loppet. Slutgiltigt resultat presenteras sedan på hemsidan. Live-sändning från några av matstationerna under natten.
Priser
Samtliga löpare som fullföljer loppet får ett finisher-plagg vid målgång. Pris till de tre främsta i respektive klass. Prisutdelningar sker löpande när de tre första gått i mål i respektive klass.
Omklädning och dusch
Möjlighet finns i klubbstugan vid målet. Målet ligger ca 7 km ifrån Örnsköldsviks centrum.