Säkerhet och tävlingsregler
Arrangören värdesätter hög kvalitet och säkerhet under loppet och därför arbetar vi dels med att tydligt förstärka markering av bansträckningen för att minimera risken för felspringning, samt att vi har förstahjälpen och HLR-utbildade funktionärer med sjukvårdsmaterial på alla bemannade stationer.
High Coast Ultra är ett väldigt tufft lopp där bansträckningen bitvis är väldigt teknisk med stenigt och blockigt underlag. Vid blöt väderlek kan stenar, rötter, hällar och spångar vara hala, anpassa då farten utifrån underlaget för att minska risken för skada.
Delar av loppet går även längs vägar och där ska löpare visa särskild försiktighet till trafiken. Vanliga trafikregler gäller under loppet.
Du som deltagare bör vara mycket van vid långa distanser i krävande terräng. Det är även väldigt viktigt att du i god tid innan läser igenom och förstår tävlingsreglerna för att på bästa sätt förbereda dig inför loppet.
Föreningens lopp är sanktionerade av friidrottsförbundet men dess försäkring täcker inte vuxna deltagare i motionslopp, varför vi uppmanar dig som deltar att ha en egen försäkringen, t.ex. Startklar (Svedea), som innehåller såväl avbeställningsskydd, olycksfallsförsäkring för tävlingen eller annat motsvarande försäkringsskydd.
Regler
- Åldersgräns: 18 år
- Maxtid: 25,5 timmar för 130 km och 13,5 timmar för 70 km
- Varje deltagare ansvarar för att registrera sig vid varje mat- och kontrollstation. Missad registrering kan medföra diskvalifikation.
- Det är förbjudet att avvika från leden (undantaget där arrangören tydligt markerat detta). Egen proviantering får dock göras vid mackarna och livsmedelsaffärer som passeras men sedan ska man återgå samma väg till leden.
- Det är förbjudet att ta emot hjälp eller support från egna serviceteam eller andra utomstående personer annat än i direkt anslutning till arrangörens mat- och kontrollstationer (Mädan, Getsvedjeberget, Näske och Sandlågan). Det är inte tillåtet att ta emot hjälp vid de vattenstationer som arrangören tillhandahåller.
- Tillåtet att springa med pacer efter passering Sandlågan när det är 18 km kvar. Pacer ska följa samma ordningsregler som gäller för löpare. Pacer får inte bära mat och dryck till löpare och inte hjälpa genom att t.ex. dra fram löpare med hjälp av gummiband eller tryck i rygg.
- Vid eventuell olycka eller sjukdomsfall är du som tävlande skyldig att på bästa sätt bistå drabbade.
- Nedskräpning är absolut förbjuden, det ni tar med er ut på loppet tar ni även med er tillbaka och slänger vid respektive kontroll.
- Om tävlande måste bryta, ska detta ske vid någon av matkontrollerna i den utsträckning det är möjligt. Detta meddelas vid kontrollen. Bryter man loppet på annat ställe, måste detta meddelas till tävlingsledningen.
- Tävlande ska lämna företräde till eventuella vandrare på leden, samt i övrigt visa hänsyn till det övriga friluftslivet.
- Tävlingsledningen förbehåller sig rätten att:
- ställa in tävlingen om exempelvis banförhållanden är för dåliga. Full återbetalning sker då till de tävlande.
- ändra banans utseende om rådande väderförhållande kräver det.
- diskvalificera och/eller ta tävlande av banan om dessa bryter mot någon av de uppsatta reglerna, inte klarar cut off-tider som gäller, eller anses vara i för dåligt skick för att fortsätta.
Särskilda regler för Balesuddens naturreservat och Skuleskogens Nationalpark (Länsstyrelsen)
Det är förbjudet att:
- under tiden 1 maj – 30 september göra upp eld annat än på särskilt anvisade platser och med medförd eller tillhandahållen ved.
- förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning.
- klättra i boträd, samla insekter eller på annat sätt medvetet störa eller skada djurlivet.
- gräva upp växter, plocka mossor, lavar och vedlevande svampar.
- fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar.
Utrustning
- Obligatorisk utrustning
- Vätskebehållare för en större mängd vätska
- Visselpipa
- Enklare första förband – tryckförband
- Mobiltelefon med tävlingsledningens telefonnummer inlagt (070-6503368)
- Långärmat plagg (ej 70 km)
- Egen mugg
- Nedladdad GPX-fil av banan i klocka eller mobil
- Rekommenderad utrustning (gäller främst för 130 km som springer på natten)
- Pannlampa vid mulet väder
- Långa strumpor.
- Klädsel anpassad löpning under natten som kan vara kylig.
- Stavar, då det är blockig och rotig terräng som sliter hårt.
Cut off-tider (”repdragning”)
Löpare som inte registrerat sig vid respektive kontrollstation vid de tider som anges under respektive distans (Se under “Loppen”) tillåts ej att fortsätta tävlingen. Detta för att stationerna måste packas ihop för att funktionärer och material behövs längre fram på banan, samt att vår erfarenhet är att i stort sett ingen som varit sen till cut off når målet och får en lång väg genom Skuleskogen och Balesudden där det inte går att bli upphämtad.