Intervju med Staffan Blixt

Staffan Blixt var en av de tio som förra året sprang premiären av High Coast Ultra 75. Staffan hade planerat ställa upp i 129-distansen men fick byta på grund av sjukdom. Han fick tyvärr bryta efter 32 km men är i år tillbaka på den längre distansen. Här följer vår intervju med honom inför årets spännande tävling.

Namn: Staffan Blixt
Ålder: 29
Bor: Nacka
Antal ultramaraton: 8
Antal maraton: 2
Sprungit som längst: 160 km

Kan du berätta om din löparbakgrund? När började du springa ultramaraton?

Jag har egentligen ingen löparbakgrund av traditionellt snitt, utan det började 2012 då jag anmälde mig till Stockholm Jubiléums Marathon. Innan jag ens sprungit det loppet så anmälde jag mig även till Kraftloppet (72 km) senare den sommaren. Maran gick bra och Kraftloppet genomfördes under ganska stora plågor med fint resultat. Känslan var att det passade mig bra så jag gick direkt till TEC 100 miles 2013 efter det.

Hur fick du höra talas om High Coast Ultra?

Tror jag såg någon tråd om det på Jogg.se och tyckte direkt att det vore roligt. Långt, vandringsled och småskaligt.

Hur gick det förra året i High Coast Ultra?

Inte så bra, skulle ställt upp i den långa klassen men blev förkyld dagarna innan. Startade dumt nog ändå på den kortare sträckan och fick bryta efter tre väldigt jobbiga mil.

Hur ser ditt löparår ut detta år? Hur mycket tränar du?

Tävlingsmässigt så har jag inte något bokat efter HCU, började med Skövde 6h, sedan TEC 100 miles och nu i Maj ska jag springa Lida Ultra 89km. Efter sommaren får jag se vad jag känner för, det blir nog några tävlingar till skulle jag tro. När det gäller träning så försöker jag hålla runt 100km i veckan som snitt, följer ingen plan utan genomför endast pass som jag känner för. Basen består av distanspass (10-30km) i tempo runt 5:00 min/km samt långpass (30-60km) med lägre fart. Springer sällan fartpass och aldrig intervaller. Blandar terräng och asfalt helt efter vad jag känner för. Nu innan HCU blir det mer backar än annars.

Hur gick det i TEC?

Det gick bra! Sänkte mitt PB med ca 36 minuter från förra året till 17:31. Hade inga problem med varken energi eller vätska och sprang ganska jämna varv. Första åtta milen gick ganska precis under åtta timmar och jag höll genom natten. Hade mina bröder med som crew/pacers och det hjälpte enormt mycket. Behövde aldrig stanna länge vid varvningen och de hade koll på när jag skulle äta och om jag skulle dricka mer. Ultralopp tar lång tid att bemästra och jag är fortfarande en nybörjare, så jag märker hur enklare allt blir för varje tävling.

Hur känns det att springa så pass långt?

Det är lite berg och dalbana. Ibland känner man sig oerhört stark och helt säker på att man klarar vilket lopp som helst, vissa stunder hoppas man nästan på att bryta foten så man får en anledning att bryta. Kroppen blir trött i olika faser, och man kan ha ont i olika delar som sedan går över, sedan kanske det dyker upp efter några timmar igen. Det mesta sitter i huvudet. På träning kan det vara lite segare, då måste man ingenting utan kan alltid ta kortaste vägen hem istället för de extra milen man behöver.

Vilken distans tänker du springa i årets HCU?

Det blir den långa distansen (129 km).

Vad minns du bäst från banan?

Naturen. Även om jag inte kom så långt så var det en underbar natur och omgivning, en stor del till varför jag kommer tillbaka i år.

Vilka skor tänker du springa i? Använder du stavar?

Inga stavar för mig, har ingen vana alls då jag inte åker skidor, samt att det är för lite berg i Stockholm för att träna in dem effektivt. Skovalet i år blir ett par Salomon S-Lab Sense. Tar även med ett par Merrell Mix Master som reserv. Springer bara i relativt låga skor.

Har du någon förebild inom löpning?

Jag inspireras såklart av olika löpare, på olika sätt. Johan Steene är en av dem, en underbar inställning och riktigt duktig. Sen träffar man ofta samma löpare på Ultratävlingarna och jag gillar den glädje och kamratskap som finns, trots olika förutsättningar och mål så är alla trevliga och peppar varandra.

Vad har du annars för andra intressen?

Inga lika tidskrävande som tur är. Läser ganska mycket och lyssnar gärna på svensk nutida punk/hardcore på vinyl. Sen hinner jag inte med så mycket mer, måste jobba med!

Staffan Blixt

Staffan inför årets TEC 100 miles.