Intervju med Daniel Prytz

“Vill man springa långt så kan man springa långt och då bör man springa långt.” Daniel Prytz från Härnösand gjorde sin ultradebut i årets High Coast Ultra och det på distansen 129 km. I denna intervju berättar han om sin bakgrund som löpare och ger även tips för er som planerar springa nästa år.

Namn: Daniel Prytz
Ålder: 38
Bor: Härnösand
Antal ultralopp: 0 (innan High Coast Ultra 129 km)
Antal maraton: 4
Sprungit som längst: 45 km (innan High Coast Ultra 129 km)

Kan du berätta om din löparbakgrund? När började du springa?

Jag har nog min pappa att tacka för en hel del här. Han introducerade mig för den nystartade löparklubben LK TV88 när jag var tretton år. Jag fick vara funktionär i deras 100-kilometerslopp i Skräcklanparken i Vänersborg samt under några år träna och tävla med klubbens härliga gäng, bla Rune Larsson, och trodde det var ganska normalt med långdistanslöpning på mossar och asfalt. Reflekterandes i backspegeln misstänker jag att dessa speciella ultratyper präglat mig ganska mycket som person.

Mitt första löparminne minns jag väl; det var en löprunda med delar av familjen på terrängspåret i Nissaström då jag ännu inte börjat första klass. Jag ombads spurta hela vägen över fotbollsplanen fram till målet men då jag inte förstod ordets innebörd så sprang jag för fulla muggar men med ett ihärdigt spottande under hundra meter.

Vad var din första tävling?

Det var nog 1000 m på mellanstadiets rektorsområdesmästerskap i Vänersborg om det får räknas. I annat fall var det troligen Kraftprovet i Trollhättan.

Hur fick du höra talas om High Coast Ultra?

Via Facebook våren 2013.

Du sprang Stockholm Marathon för inte så länge sedan – hur gick det?

Härlig stämning runt banan och en underbar upplevelse med målgång på Stadion. Jag hade det lite besvärligt med diverse åkommor men lyckades komma in på personbästa; strax under 2 timmar och 59 minuter. Tog ut mig maximalt tror jag men allt föll inte på plats rent fysiskt men glädjemässigt var det en härlig resa. Jag triggas positivt av gokartkänslan som går att finna i asfaltslöpning.

Du sprang 129 km i år. Hur kändes det att springa så pass långt?

Svårt att beskriva. HCU var ett häftigt upplevelseäventyr. Om du skulle frågat om det symboliskt kändes som att käka 129 mums mums så hade jag nog svarat att det var en kul och okej liknelse förutsatt att mums mumsen växte i storlek allteftersom, där de sista 29 mums mumsen var tre gånger så stora som de 29 första. Ungefär så känns det. Strapatsen är mer bestående än den långa distansen! Kul att göra tävlingspremiär med ryggsäck. Jag störtgillade ultravästen som kryddats med genialiska ickekluckande mjuka flaskor.

Daniel Prytz och Anders Hall inför starten i Örnsköldsvik.

Daniel Prytz och Anders Hall inför starten i Örnsköldsvik.

Vad minns du bäst från banan?

Med ödmjukhet alla Ultrakamrater, morgondimman över en och annan tjärn, Höga Kustens skärgårdsvyer och Slåttdalsskrevan. Med nyvunnen respekt också de delar jag inte tekniskt bemästrade att springa som planerat; Körningsberget, Balesuddens klättring, upp mot Erikskojan och Grönsviksfjärden; tekniskt supertuffa partier jag inte hade förberett mig på trots att jag i efterhand kan konstatera att all den informationen fanns tillgänglig på hemsidan. Jag kastade in mig i detta äventyr lite spontant ett par månader innan loppet och det föll sig så att det blev mest en kul grej utan en massa förberedelse och planering.

Du bytte skor i Nordingrå – varför?

Optimalt hade varit byte redan i Skule men jag hade placerat dem i sista dropbagen. Minimalistiska trailtävlingsskor i all ära men mina fötters trampdynor skrek efter mera dämpning efter fem mils löpning och skobytet gav mig en skonsammare färd mot slutet. Det var en skön känsla med både strump och skobyte; liknande första bilturen med sommardäck når våren äntligen kommit.

Daniels fru Ulrika möter upp honom i Nordingrå. Han har här nästan fem mil kvar att springa.

Daniels fru Ulrika möter upp honom i Nordingrå. Han har här nästan fem mil kvar att springa.

Har du några tips till den som vill springa ultran nästa år?

Det finns en enorm kraft i viljan. Fint om den får vara ledande i valet på individens prestationsskala. Vill man springa långt så kan man springa långt och då bör man springa långt. Som förberedande träning inför High Coast Ultra är det bra att inse att denna Ultra är att benämna strapatslöpning snarare än långdistanslöpning. Träna löpning på klapperstensfält, tuffa och kuperade vandringsleder och smala lutande stigar. Spring uppför på stigar med rötter och stenar! Prioritera sömnen inför detta äventyr; jag hade vid målgång varit vaken 41 timmar i sträck och det i sig blev en onödigt tuff faktor. Förbered dig på att vissa kilometer kryper fram och att du på slutet inte bara har två mil kvar utan väldigt många timmar kvar. Lyft fram självrespekten; lita på egna bedömningar, bejaka dina styrkor och svagheter och spring ditt lopp och dra dina egna gränser där du också bevakar ditt mod. Efter att jag hamnat i svårigheter och ramlat uppför Balesudden vid halvtretiden på morgonen med stukat finger som resultat så bestämde jag mig för att omvärdera riktningen i tävlingen. Jag lyssnade på medlöpare, jag slog stopp! Tänkte! Valde! Agerade! Det blev tid för egensjukvård med trycklindning, tejpning, gång och fler pauser än planerat. Tipsen från detta blir att vid behov skapa tid för att bedöma, ifrågasätta och prioritera. I mitt fall blev utkomsten av allt detta att minska tempot över lag, gå mer än planerat, göra en sak i taget och stå emot impulserna.

Vad är ditt nästa mål i löpning?

Att inspirera fler att prioritera upp till i snitt en timmes träning per dag istället för passivt TV-tittande. Stillasittandet riskerar att bli den nya rökningen i vårt samhälle. Jag tränar för:
-att jag mår bra av det
-den sociala och den privata stimulansen
-att stressa mindre
-att orka yrkesarbeta bättre
-för att bli gammal

Nu prioriteras återhämtning och vila. Närmsta halvåret vill jag uppleva Runner’s high i bergen och längs havet gemensamt med min fru. Inom några år skulle jag vilja ha genomfört en (1!) långdistanslöpningsultra på 100 miles och klarat den på under 24h. Pensionsmålet jag gottar mig åt att drömma om ibland är att lyxigt långsamt springa hem från huset i Andalusien med tält och utrustning i löpvagn.

Har du någon förebild inom löpning?

Rune Larsson, Emelie Forsberg, Kilian Jornet, Anton Krupicka och alla deltagare i High Coast Ultra.

Vad har du annars för andra intressen?

Spendera tid med familj och vänner, resa tillsammans, eller bara njuta av en fotbollsmatch. Curling och skidåkning.

Daniel kommer i mål på tiden 22:48.

Daniel kommer i mål på tiden 22:48.