Löparfilmen

Löpning är en livsstil och när vi själva inte springer tittar vi gärna på när andra gör det. High Coast Ultra 2014 dokumenterades av ett hängivet gäng och finns nu att beskåda som en kortfilm i detta inlägg. Här får ni se den nattliga starten på 129 km i Örnsköldsvik, hur solen sken på de startande i 75 km i Skule och den dagslånga resan deltagarna genomförde. Vi tipsar även om löparfilmer som inspirerat oss, dokumentärer såväl som spelfilmer.

 

Löpning på film är alltså härligt och det finns en hel del filmer som är värda att se. Nedan följer ett par tips på klassiska löparfilmer.

Unbreakable: The Western States 100

Möjligen den mest kända löparfilmen. Filmen har, tillsammans med boken Born to run, inspirerat många att springa ultramaraton. Den berättar historien bakom loppet Western States och kampen mellan Geoff Roes, Anton Krupicka, Kilian Jornet och Hal Koerner i tävlingen 2010.

In the High Country

Filmen följer Anton Krupicka i hans hemtrakter Nebraska och även bergen i Boulder, Colorado. Inspirerande och vackert filmat.

A Fine Line

Första filmen om fenomenet Kilian Jornet.

Dèjame Vivir

Andra filmen om Kilian. Vi får se hans äventyr på Mont Blanc, hans otroliga rekord på Matterhorn och försöket att bestiga Elbrus i Ryssland.

Without Limits

Drama om löparen Steve Prefontaine som levde på 1970-talet. Vi får följa hans resa från hemmet i Oregon till bilolyckan som kostade hans liv.

Across the Tracks

“Together they will go the distance” och “staying good is tough” är två av flera härliga citat i denna kultrulle från 1980-talet. Brad Pitt slåss och springer fort.

The Runner

“Running…  it’s about having the courage to be what you are.” En annorlunda (och väldigt amerikansk) berättelse om Michael Douglas som springer asfaltsmaraton i kostym och försöker kvalificera sig till OS. Filmen har ett minst sagt annorlunda slut.